top of page

Suyun Önemi

Suyun canlılar için önemi / Suyun sağlığımız için önemi


Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %50-%70'i sudan oluşur. Bu oran, yaşa, kiloya, boy uzunluğuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bu suyun çoğu vücudun hücrelerinde yer alır ve yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için kullanılır. Dünya üzerindeki bütün canlıların yaşamını sürdürebilmek için suya ihtiyacı vardır. Bu açıdan su, biyolojik yaşamın sürdürülmesini sağlayan temel unsurlardan biridir.

Şimdi suyun bilimsel araştırmalarla desteklenmiş birkaç faydasından bahsedelim ;

1. Su dokularınızı, omuriliğinizi ve eklemlerinizi korur.

2. Su, vücut ısısının dengede tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca yeterli su tüketimi, metabolizmayı hızlandırmaktadır.

3. Su, vücudunuzun atıkları atmasına yardımcı olur.

4. Su sindirime yardımcı olur.

5. Su beyninizin en iyi şekilde işlev görmesine yardımcı olur.

6. Su kardiyovasküler sisteminizi sağlıklı tutar. Bunu biraz açalım.

Su, kanınızın büyük bir parçasıdır. (Örneğin, plazma - kanınızın soluk sarı sıvı kısmı - yaklaşık %90 sudur.) Susuz kalırsanız, kanınız daha konsantre hale gelir ve bu da içerdiği elektrolit minerallerinde dengesizliğe yol açabilir. Bu elektrolitler, uygun kas ve kalp fonksiyonu için gereklidir. Bu nedenle kandaki oranları oldukça önemlidir.

7. Vücudumuzdaki metabolik faaliyetler su olmadan gerçekleşemez. (Yani su olmazsa metabolik faaliyetler durur. Metabolik faaliyetler durursa yaşamımız sona erer!)


Sanırım suyun hayatımız için önemini yeterince açıklayabildim. ;) Peki, günlük su ihtiyacımız ne kadardır? Bu da kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama ihtiyacımız günde 3 litredir.

Su, tüm canlılar için hayattır. Dünya hepimizin tek ve ortak evi. Dünyamızı, su kaynaklarını ve diğer canlıları korumak görevimiz hatta bu bir zorunluluk. Çünkü onlar yoksa biz de olamayız. Bireysel farkındalık ve değişim çok önemli. Doğaya saygı duyan, onunla uyum içinde yaşamayı başaran insanlık kazanır.

Sevgilerle Buket Öğretmen

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page